Bowie

Bowie

Nůž bowie patří k neodmyslitelným ikonám amerického Divokého západu. Za svůj název vděčí „bowiák“ další westernové legendě, dobrodruhovi Jamesu Bowiemu. James Bowie proslul jako zálesák, voják a revolucionář a svůj život ukončil při slavné obraně pevnosti Alamo, kde si jeho nůž při posledním boji patrně také přišel na své.

James Bowie ale nebyl nožíř ani kovář, nůž bowie tedy není jeho dílem. A ještě jedno James Bowie velmi pravděpodobně nebyl – nebyl duelant. Přestože je jeho postava ve westernovém folklóru spojena s nesčetnými bitkami na nože, seriózní historické prameny nám podávají informaci mnohem střízlivější.

19. září 1827 se sešli na písčitém ostrově uprostřed Mississippi, kde teoreticky neplatila protisoubojová nařízení, zástupci starousedlíků a přistěhovalců a zde jejich šampióni měli rostoucí rozpory vyřešit soubojem. Samotný souboj na pistole nakonec proběhl bez zranění a oba duelanti si podali ruce, ale jejich sekundanti a příznivci se spontánně rozhodli v boji pokračovat, tentokrát ovšem bez ohledu na pravidla soubojů. Do následující divoké bitky byl zatažen i James Bowie, který se původního souboje zůčastnil jen jako divák. Bowie byl zasažen kulkou do stehna a paže a bodnut kordem do hrudníku, sám si však připsal jeden zářez na pažbu, když jednoho ze soupeřů chytil za košili a stáhl ho na čepel svého velkého nože.

Toto byl jediný Bowieho souboj, o kterém nám historické prameny zanechaly zprávu a také souboj, při kterém se zrodila legenda o Jamesi Bowiem a jeho noži „bowiáku“.

Ilustrativní foto: replika ručně kovaného sheffieldského bowie nože, autor Michal Rosecký